Χορηγίες

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι το αρμόδιο σώμα για επιχορηγήσεις δημοτικών και κοινοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου. Η επιχορήγηση γίνεται νοουμένου ότι οι Βιβλιοθήκες έχουν υποβάλει προς το Τμήμα, την ετήσια έκθεση τους στην αρχή κάθε έτους.

Α. Στις δημοτικές βιβλιοθήκες παραχωρείται εφάπαξ ποσό για την λειτουργία τους και το ύψος του ποσού εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια μεταξύ των οποίων είναι:
  1. Το μέγεθος της συλλογής
  2. Ο ρυθμός ανάπτυξης της συλλογής ετησίως
  3. Ο αριθμός των ετήσιων δανεισμών
  4. Ο ετήσιος απολογισμός/προϋπολογισμός που καταθέτει η εκάστοτε βιβλιοθήκη
  5. Στην περίπτωση προσφυγικών δήμων χορηγούνται επιπλέον με σταθερό ποσό των €500 για έξοδα λειτουργίας γραφείων και μισθοδοσίας.
Η ετήσια έκθεση θα πρέπει να συμπληρώνεται και να αποστέλλεται είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Τμήμα Νεώτερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, είτε, με φαξ στο 22809875, είτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι τις 31 Μαρτίου του εκάστοτε έτους.

Μπορείτε να κατεβάσετε την σχετική ετήσια έκθεση πιο κάτω:

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Ετήσια Έκθεση Δημοτικών Βιβλιοθηκών 29/03/2022

Β. Στις κοινοτικές βιβλιοθήκες παραχωρείται χορηγία ίση με το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χορηγία είναι τα εξής:
  1. Συμπλήρωση της ετήσιας έκθεση
  2. Επιστολή στην οποία θα ζητά η εκάστοτε κοινοτική βιβλιοθήκη από τον διευθυντή του Τμήματος ΤΝΣΠ, τη χορηγία της βιβλιοθήκης του
  3. Προσκόμιση απαραίτητων αποδεικτικών των εξόδων λειτουργίας της βιβλιοθήκης
Τα πιο πάνω  θα πρέπει να αποστέλλονται είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση Τμήμα Νεώτερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, είτε, με φαξ στο 22809875, είτε ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μπορείτε να κατεβάσετε την σχετική ετήσια έκθεση πιο κάτω:

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Ετήσια Έκθεση Κοινοτικών Βιβλιοθηκών 29/03/2022
Για σχετικές πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22809837.

Αγορά κυπριακών εκδόσεων για εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών

Το μέτρο με τίτλο «Αγορά Εκδόσεων για τον Εμπλουτισμό Κυπριακών και Ξένων Βιβλιοθηκών» αποσκοπεί στην καθιέρωση αποτελεσματικής μεθοδολογίας επιλογής και διαφανούς διαδικασίας αγοράς των εκδόσεων που αγοράζονται από το Τμήμα Νεώτερου και Σύγχρονου Πολιτισμού. Η εφαρμογή του εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα αναγκών και παράλληλα συμβάλλει ουσιωδώς στην επίτευξη πολλαπλών στόχων. Η πρώτη πτυχή του μέτρου (η αγορά) λειτουργεί ενισχυτικά σε σχέση με τη στήριξη της συγγραφικής δημιουργίας και εκδοτικής δραστηριότητας καθώς επίσης και την προώθηση της κινητικότητας του κυπριακού – και ιδιαίτερα του λογοτεχνικού – βιβλίου. Η άλλη πτυχή του μέτρου (ο εμπλουτισμός κυπριακών και ξένων βιβλιοθηκών με τις εκδόσεις που θα αγοράζονται) διευρύνει ουσιαστικά τις ευκαιρίες προβολής των κυπριακών εκδόσεων και πρόσβασης του κοινού και των μελετητών με ειδικά ερευνητικά ενδιαφέροντα σε αξιόλογα έργα της σύγχρονης κυπριακής συγγραφικής παραγωγής.

Για τους όρους και προϋποθέσεις δείτε πιο κάτω.

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Αγορά εκδόσεων για εμπλουτισμό των κυπριακών βιβλιοθηκών 29/03/2022

Εφαρμογή των Δικαιωμάτων Δημόσιου Δανεισμού – Public Lending Rights

Βάσει με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/100/EEC κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένο να αποδίδει στους τοπικούς συγγραφείς της χώρας του το δικαίωμα Δημόσιου Δανεισμού (PLR) για κάθε βιβλίο που οι δημόσιες βιβλιοθήκες (κρατικές δημοτικές, κοινοτικές, σχολικές, πανεπιστημιακές) δανείζουν στα μέλη τους.

Στην παρούσα φάση λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση όλων των δημόσιων βιβλιοθηκών ώστε να μπορούν να εξαχθούν τα απαραίτητα στοιχεία η καταβολή του PLR σε κάθε συγκεκριμένο Κύπριο συγγραφέα είναι αδύνατη.

Λόγω των πιο πάνω αποφασίστηκε όπως γίνεται η καταβολή συμβολικού ποσού στις ενώσεις συγγραφέων ώστε να διατίθεται σε ετήσια βάση ως βοήθεια προς όφελος των μελών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενώσεις μπορούν να αποταθούν στα τηλέφωνα : 22809830-22809837.